Zapewne też to znasz – uczucie sytości, odbijanie, wzdęcia czy bóle brzucha. Niestety, zaburzenia w funkcjonowaniu jelit dotyczą około 1/5 osób dorosłych w naszym kraju. Domowe sposoby na zaparcia to pierwszy krok w walce z tą przypadłością. I można ją wygrać!
O co chodzi z błonnikiem?
Gdy ktoś pyta o domowe sposoby na zaparcia, najczęściej pojawia się właśnie słowo „błonnik”. I nie bez przyczyny, bo jest to jeden najlepszych sposobów na oczyszczanie jelit. Warto uzmysłowić sobie jednak, że można podzielić go na dwa rodzaje: rozpuszczalny i nierozpuszczalny.
Błonnik nierozpuszczalny to taka silna miotła, która wędruje po zakamarkach naszych jelit czyszcząc wszystko co spotyka na swojej drodze. Żadne zalegające resztki są więc im nie straszne. Dla odmiany, błonnik rozpuszczalny działa na zasadzie galarety, która wysyła sygnał o poczuciu sytości. Generalnie więc, błonnik działa z jednej strony stymulująco na nasze jelita, z drugiej, oczyszcza je.
Domowe sposoby na zaparcia – jedz warzywa i owoce!
Lekarze i dietetycy radzą, aby każdego dnia jeść około 300 gram świeżych owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych. Dzięki temu dostarczamy organizmowi odpowiednią ilość błonnika pokarmowego i zapominamy o czymś takim jak zaparcia.
Szczególnie poleca się najlepsze w okresie jesienno – zimowym, kiszonki. Jeżeli borykasz się z przewlekłymi zaparciami, nic tak nie pomoże ci jak właśnie kiszona kapusta. Kupując jednak, zwróć uwagę na skład. Ważne, aby była wytworzona metodami naturalnymi. W kiszonej kapuście znajdziesz kwas mlekowy, nie tylko dobrze działający na jelita, ale również regulujący poziom cholesterolu oraz wspomagające trawienie.
Jednym z domowych sposobów na zaparcia jest właśnie jedzenie surowej kapusty kiszonej albo wypicie szklanki soku z kiszonej kapusty na czczo. Być może nie jest to najpyszniejsze rozwiązanie, jednak niezwykle skuteczne w leczeniu zaparć. Świetnie sprawdzi się również suszona śliwka, która zawiera całe mnóstwo błonnika, o średnio pięć razy więcej niż jej surowa forma.
Na zaparcia- siemię lniane
Jeżeli chcesz domowymi sposobami pozbyć się zaparć, wrzuć do filiżanki jedną łyżkę siemienia lnianego i zalej wrzątkiem. Odczekaj dwie godziny a potem wypij taką miksturę. Powstałą galaretka może być nieco kłopotliwa do spożycia, dlatego można korzystać również ze sproszkowanego siemienia lnianego i dodawać go do potraw oraz porannej owsianki.
Co jeszcze zmienić?
Osoby które cierpią na zaparcia, najczęściej prowadzą siedzący tryb życia. Do pracy samochodem, potem przed komputerem, a w domu jedynie na kanapie. Ruch to zdrowie nie tylko w kontekście układu sercowo – naczyniowego, ale również jelitowego. Nasze ciało potrzebuje się ruszać. Nie musisz od razu ćwiczyć sześć razy w tygodniu. Wystarczy regularny spacer albo też ćwiczenia o nawet małym natężeniu. Uprawiane regularnie, z pewnością poprawią pracę jelit a co za tym idzie, znikną problemy z wypróżnianiem.
Czekolada – nie. Woda? Tak!
Domowe sposoby na zaparcia to również rezygnacja ze słodyczy. Zyska na tym nie tylko twoja figura, ale i zawartość portfela. Szczególnie unikaj gorzkiej czekolady, która gdy ma w składzie powyżej 60 procent kakao, działa wyjątkowo mocno na zaparcia. Oczywiście jeżeli zjesz trzy kostki tygodniowo, nic wielkiego się nie stanie. Jednak zapomnij o całej tabliczce na raz!
Zobacz również: Co dzieje się w organizmie, gdy spożywamy za mało tłuszczy?
Kolejna jest woda, a właściwie jej zbyt mała ilość wypijana w ciągu dnia. Jeżeli czujesz, że znowu zmagasz się z zaparciami, sięgnij po niegazowaną wodę. Minimum, jakie musisz wypić to dwa litry. Ma to sens również pod względem jelitowym – wilgotne ścianki jelita o wiele łatwiej transportują pokarm i go później wydalają.