Czy jesz za mało tłuszczu? Twój organizm daje solidne sygnały. Oto one!

Jeszcze do niedawna panowało powszechne przekonanie, że skoro jesteś na diecie, musisz za wszelką cenę unikać tłuszczów. Jednak każdy dobry dietetyk powie ci, że tłuszcz tłuszczowi nierówny i kluczem tu jest nie ilość, a jakość. Poza tym, jeżeli całkowicie zrezygnujesz z tego składnika, organizm zacznie zwyczajnie chorować!

Witaminy rozpuszczane w tłuszczach

Aby dobrze przyswajać witaminy takie jak A, D, E oraz K, niezbędne są tłuszcze. Czyli mówiąc wprost- jeżeli wraz z tymi składnikami nie spożywasz tłuszczów, zapomnij o tym, że organizm przyjmie te witaminy. Tłuszcze dodatkowo wspomagają wzrost komórek w ciele oraz dbają o mózg oraz oczy, a także sprawiają, że rany szybciej się goją. To również składnik niezbędny do produkcji hormonów oraz źródło energii. Sporo tego, prawda?

Co się dzieje, gdy jest za mało?

Jak zapewne się domyślasz, brak tłuszczów w codziennej diecie może skutkować poważnymi chorobami. Dlatego tak ważne jest, aby mieć zdrową, w pełni zbilansowaną dietę dostosowaną indywidualnie do twoich potrzeb. I to nawet, gdy jesteś na diecie odchudzającej.

Brak tłuszczów skutkuje m.in. zaburzeniami odżywiania, kolektomią, chorobami jelit, mukowiscydozą czy niewydolnością trzustki. Powodują również poważne niedobory witamin, bo organizm nie ma jak ich wchłaniać. Do tego zapalenie skory, problemy z gojeniem się ran oraz nadmierne wypadanie włosów. Gdy dodamy do tego jeszcze osłabienie układu odpornościowego, nikt już chyba nie ma wątpliwości co do faktu, że tłuszcze w diecie są niezbędne.