Kakao – co powinniśmy wiedzieć o aromatycznym proszku?

Kakao naturalne występuje w sprzedaży jako proszek. Powstaje z nasion drzewa kakaowego, które po odpowiedniej obróbce tj. oddzieleniu części tłuszczu i dodaniu cukru oraz cynamonu tworzą aromatyczny proszek.

Kakao naturalne to używka pochodzenia roślinnego, która w odpowiednich dawkach może wzbogacić nasz jadłospis o cenne minerały. Jest źródłem magnezu, pierwiastka mineralnego, który jest niezbędny w przypadku dużego obciążenia organizmu. Niewiele osób wie, że zawiera ono alkaliczną truciznę w postaci teobrominy oraz powoduje zmniejszenie ilości wapnia w organizmie, gdyż wiąże go w związki nieulegające rozpuszczeniu. Na szczęście z upływem czasu są one uwalniane z organizmu. Stąd też jego spożywanie powinno być „przemyślane”.

Dietetycy nie są zachwyceni sporządzanym przy użyciu kakao napojem, ze względu na jego kaloryczność oraz właściwości przeczyszczające. Podobnie jak herbata powinno być przechowywane w naczyniach szklanych, porcelanowych albo blaszanych pojemnikach, które są szczelnie zamknięte. Zdrowszym odpowiednikiem naturalnego kakao jest kakao owsiane, do produkcji, którego używa się mączki owsianej. Pomimo nielicznych właściwości zdrowotnych, jakie posiada kakao, od czasu do czasu możemy zafundować sobie deser z dodatkiem brązowego proszku. Bita śmietana w połączeniu z kakao przyrządzanym z mleka, cukru i 2 dkg proszku zadowoli podniebienie najbardziej wymagającego smakosza.

Kakao w swojej zawartości zawiera: puryny, których pochodną jest kwas moczowy, stąd też nie jest zalecane osobom cierpiącym na dnę moczanową, bądź kamicę nerkową, ma ono również właściwości pobudzające pracę serca, dlatego powinno być rozsądnie spożywane, szczególnie przez osoby cierpiące na choroby serca czy układu krążenia.

One thought on “Kakao – co powinniśmy wiedzieć o aromatycznym proszku?

Dodaj komentarz