Orzechy nerkowca i ich rola w zdrowej diecie

Orzechy nerkowca to owoce nanercza zachodniego, które wyróżniają się oryginalnym smakiem i ogromną wartością odżywczą. I choć mają one sporą wartość kaloryczną, świetnie sprawdzą się jako przekąska dla tych osób, którym bardzo zależy na utrzymaniu dobrej formy. Co warto wiedzieć na temat tych orzechów? W jaki sposób zdrowa dieta z takim dodatkiem może wpłynąć na nasz organizm?

Istnieje wiele powodów, dla których warto regularnie sięgać po orzechy nerkowca. Są one cenione ze względu na sporą ilość witaminy B6, która ma bardzo dobry wpływ na układu nerwowego oraz odpornościowego. Orzechy te są również źródłem potasu i magnezu, wspierającego zdrowe kości fosforu oraz cynku, który pomaga nam utrzymać skórę, włosy i paznokcie w dobrym stanie. Zdrowa dieta z takim dodatkiem jest też zalecana osobom walczącym z nadciśnieniem oraz tym, którzy chcą zadbać o swoje naczynia krwionośne i zadbać o prawidłową krzepliwość krwi. To jeszcze nie wszystkie powody, dla których warto docenić ten składnik diety. Orzechy nerkowca są cennym źródłem białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Nie brak tu również witaminy E, która świetnie radzi sobie w walce z wolnymi rodnikami, oraz witaminy K.

Orzechy nerkowca zazwyczaj są traktowane jako zdrowa przekąska i alternatywa dla chipsów. Warto jednak korzystać z nich jako z dodatku do wielu potraw. Znane są liczne przepisy na dania, w których te orzechy odgrywają ważną rolę. Są to często dania azjatyckie, gdyż z nerkowców jako popularnego dodatku chętnie korzysta kuchnia chińska i japońska.