Chcesz schudnąć po czterdziestce? To ostatni dzwonek na wprowadzenie zdrowych nawyków!

Wraz z wiekiem nasze ciało się zmienia. To co mogliśmy jeść po trzydziestce, niekoniecznie szybko będzie przetworzone przez organizm po czterdziestce. Jeżeli chcesz zrzucić zbędne kilogramy i czuć się lepiej, musisz trzymać się kilku najważniejszych zasad. Jakie to będą?

Zapomnij o gotowym jedzeniu

Nie da się ukryć, że żyjąc w ciągłym pośpiechu z przyjemnością korzystamy z gotowych dań dostępnych w każdym sklepie. Sosy, pizza, burgery a nawet naleśniki, są na wyciągnięcie ręki. Może nie są tanie ale za to szybkie. I niestety, wysoko przetworzone. Produkty tego typu mają w sobie ogromne ilości cukrów oraz tłuszczu, będąc tym samym ogromnie niezdrowe. Zrezygnuj z nich, jeżeli chcesz schudnąć i cieszyć się dobrym zdrowiem.

Herbata dla zdrowia

Naukowcy od dawna już mówią, że filiżanka herbaty albo kawy bardzo dobrze wpływa na podkręcenie metabolizmu. Dlatego nie żałuj sobie jej o poranku, chociaż nigdy na pusty żołądek. Dobrym wyborem będzie również picie sproszkowanej zielonej herbaty. Ma ona w sobie bardzo duże ilości silnych przeciwutleniaczy stymulujących organizm do spalania większej ilości tłuszczu.

Regularne posiłki

Między bajki możemy włożyć stwierdzenie, że rezygnacja z kolacji sprawi, że szybciej schudniemy. Nasz organizm będzie chciał sobie to w pewien sposób wyrównać, więc zacznie zatrzymywać komórki tłuszczowe. W konsekwencji zamiast chudnąć, przytyjemy. Dużo lepszym rozwiązaniem jest zaplanowanie 4 posiłków w mniej więcej 3 do 4 godzinnych odstępach czasowych. Pilnuj stałych pór jedzenia, a organizm przestanie magazynować tłuszcz.

Na śniadanie białko

Zamiast słodkich płatków czy smakowego mleka, postaw na proste dania bez cukru. Będzie to więc omlet, jajecznica albo jajko gotowane. Organizm otrzyma tym samym białko, które w parze z warzywami da nam nie tylko zastrzyk błonnika ale i witamin. Kolejną zdrową propozycją są koktajle, jednak mieszaj je z głową. Nie mogą to być napoje składające się jedynie z słodkich owoców.