Cukier? Cichy zabójca!

Cukier to produkt który jest używany wszędzie i we wszystkim. W każdym produkcie producenci używają cukrów, nie raz w nadmiarze dając więcej niż w rzeczywistości byśmy potrzebowali. Ten słodki, nie winny produkt jest dla naszego organizmu niczym innym jak trucizną zagrażającą zdrowiu a nie raz i życiu.

Cukier występuje jako naturalny produkt tutaj mówimy o warzywach, owocach, nabiale oraz zbożach.
Nie zmienia to jednak faktu że cukier jest węglowodanem, źródłem energii, paliwa dla organizmu. Glukoza pełni bardzo ważna funkcje dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, pamiętajmy że dzienna dawka glukozy to 130 gramów. Tyle potrzebuje organizm aby mózg mógł prawidłowo funkcjonować.

Cukier jednak poza pozytywnymi stronami ma negatywne i to te są dla nas ludzi niebezpieczne. Produkt ten jest krytykowany przez naukowców za brak wartości odżywczej. Zaleca się spożywanie cukrów prostych czyli cukru stołowego, miodu itp.. Cukry proste przechodzą szybko metabolizm co oznacza ze cukier w krwi szybko rośnie ale również szybko spada nie wyrządzając w organizmie większych szkód.

Żywność z dodatkiem cukru zapewnia szybki zastrzyk energii ale prowadzi również do otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego a nawet nowotworów. Główną przyczyną zgonów są choroby serca, do których przyczynia się także nadmierne spożywanie cukrów.

Coraz więcej nastolatków walczy z chorobami skórnymi miedzy innymi trądzikiem i zapaleniami skórnymi jedną z ich przyczyn jest właśnie nadmierne wydzielanie androgenów do którego prowadzi nadmierne spożywanie cukrów.
Pamiętajmy cukry mają swoje pozytywne strony działania, organizm człowieka potrzebuje go do funkcjonowania ale tylko 130 gramów dziennie i najlepiej w postaci cukrów prostych.

Unikajmy nadmiaru cukrów, chroniąc swoje zdrowie przed niebezpiecznymi chorobami.